Fordi du fortjener det – den perfekte gaven til den som har alt

En forestilling og et foredrag om forbrukersamfunnet

bilde - Bare ma ha det

Fordi du fortjener det består av en forestilling og et foredrag som tematiserer forbruket og forbrukerrollen i den vestlige verden. Prosjektet er et samarbeid mellom scenekunstner Lisa Nøttseter og organisasjonen Framtiden i våre hender. Opplegget går over to skoletimer og er utviklet spesielt for den videregående skolen. Prosjektet ble vist for skoler i Oslo og Akershus i 2010, og i Hordaland i 2011.

Forestillingen Fordi du fortjener det – den perfekte gaven til den som har alt er en soloforestilling som beveger seg i landskapet mellom dans, teater og performance, som vekker latter, vemmelse og refleksjon. Den belyser hvor komplisert og paradoksal verden kan bli for en stakkars forbruker. Jeg må ha det, bare må ha det, selv om bankkontoen er skrapa, og det ikke er plass til en ting til hverken i klesskapet eller i magen.

Foredraget bidrar til refleksjon rundt forbruk. Her presenteres fakta og vi diskuterer hva som ligger bak alle tallene og trendene. Hva er drivkraften i vårt forbruk? Hva kjøper vi, og hvorfor? Vårt store – og økende – forbruk har konsekvenser langt utover våre egne lommebøker. Hvor langt kan vi egentlig tenke? Hvor langt vil vi tenke? Kan vi handle ved å ikke handle?

bilde - no time for loosers

Totalt er forestillingen og foredraget vært ute i skolene med 22 opptredener og møtt 1396 elever.

I tillegg har forestillingen vært fremført frittstående på konferansen Framtidens Byer (Oslo Plaza, Oslo), og som stunts på Landåsfest og Klimafestivalen i Bergen. Tidligere versjoner av Fordi du fortjener det har vært vist ved Rom for Dans og Dansens Hus i Oslo, og på prøverommet i Bergen.

bilde - ma ha det

Involverte:

Idé/konsept, utøver og produsent: Lisa Nøttseter

Foredragsholdere: Kirsten Marthinsen, Marte von Krogh og Gunnell E.G. Sandanger

Støttet av: Spenn.no, Bergen Dansesenter, Sweetfire Marshmallows og Framtiden i våre hender

Gellein -sang

Noen reaksjoner og tilbakemeldinger fra videregående skoler:

««Monologen» var kjempefint framført og budskapet var ikke til å misforstå.»

«Forestillinge fenget helt klart elevene. Skuespilleren var et fyrverkeri av en dame. Utrolig flink.
Vi likte kombinasjonen av forestilling og foredrag. Det gav mulighet til refleksjon, diskusjon.

«Elevene syntes dette var spennende og, ikke minst, tankevekkende. Det var en kreativ og ny vinkling på forbrukersamfunnet og reklamens makt, syntes elevene. Tusen takk fra oss! Hils masse til aktøren og si hun fortjener terningkast 6 (ifølg elevene). Det passet også bra å koble det til “Fremtiden i våre hender”s representant og hennes ord.»

«Dette var et tilbud som var bra også fordi det var så lett å legge til rette for forestillingen på skolen. Det at vi bare trengte å finne et stort klasserom gjorde det lett å si ja til forestillingen. DKS var også veldig fleksibl mht spilletider noe som gjorde det lett å tilpasse til elevenes timeplan. Dette er viktig når hverdagen er hektisk.»

Plakat-FDFD

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s